Page contents

WORLD OF CHEMISTRY 3RD EDITION By STEVEN S. ZUMDAHL – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1133109659
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1133109655

In Stock

Original price was: $90.00.Current price is: $30.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1001983

WORLD OF CHEMISTRY 3RD EDITION By STEVEN S. ZUMDAHL – Test Bank

CHAPTER 8: Reactions in Aqueous Solutions

1. The most common factors that cause chemical reactions to occur are all of the following except
A. formation of a solid
B. formation of a gas
C. formation of water
D. a decrease in temperature
E. transfer of electrons

ANS: D PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

2. A substance that, when dissolved in water, produces a solution that conducts electric current very efficiently is called
A. an electrical solute
B. a strong ion
C. a strong electrolyte
D. a weak electrolyte
E. None of the above

ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

3. Which of the following most accurately describes a spectator ion?
A. An ion that is used up in a chemical reaction; it is limiting.
B. An ion that participates in a chemical reaction but is always present in excess.
C. An ion that becomes part of the precipitate in a chemical reaction.
D. An ion that does not have a charge but can dissolve in solution and thus does not conduct electricity.
E. An ion that is present in solution but does not participate directly in the chemical reaction.

ANS: E PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

Identify the solid product that forms when the following aqueous solutions are mixed:

4. KNO3(aq) + BaCl2(aq)
A. KCl2
B. No solid forms.
C. Ba(NO3)2
D. BaNO3
E. KCl

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

5. AgNO3(aq) + BaCl2(aq)
A. AgBa
B. AgCl
C. No solid forms.
D. ClNO3
E. Ba(NO3)2

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

6. Na2CrO4(aq) + BaCl2(aq)
A. BaCrO4
B. Ba(CrO4)2
C. NaCl
D. No solid forms.
E. Na2Cl

ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

7. Na2S(aq) + AgNO3(aq)
A. Ag2S
B. S(NO3)2
C. NaNO3
D. AgNa
E. No solid forms.

ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

8. Ba(NO3)2(aq) + H2SO4(aq)

ANS:
BaSO4

PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test NOT: worldofchem_2013

9. Na2CO3 + Ca(NO3)2(aq)

ANS:
CaCO3

PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test NOT: worldofchem_2013

10. NaCl(aq) + KNO3(aq)

ANS:
none

PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test NOT: worldofchem_2013

11. AgNO3(aq) + K2CrO4(aq)

ANS:
Ag2CrO4

PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test NOT: worldofchem_2013

12. Consider the reaction that occurs when the contents of the two beakers below are added together. (Assume each circle in the drawing represents 1 mole of the corresponding ion before the reaction occurs.)

 

Which of the following is the correct representation of the complete ionic equation for this reaction?
A. 4CoCl2(aq) + 8NaOH(aq) 4Co(OH)2(s) + 8NaCl(aq)
B. 2NaCl(aq) + Co(OH)2(aq) 2NaOH(s) + CoCl2(aq)
C. Co2+(aq) + 2OH–(aq) Co(OH)2(s)
D. Co2+(aq) + Cl2–(aq) + 2Na+(aq) + OH–(aq) 2Na+(aq) + Cl–(aq) + Co(OH)2(s)
E. Co2+(aq) + 2Cl–(aq) + 2Na+(aq) + 2OH–(aq) 2Na+(aq) + 2Cl–(aq) + Co(OH)2(s)

ANS: E PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

An aqueous solution of ammonium sulfate is allowed to react with an aqueous solution of lead(II) nitrate.

13. Identify the solid in the balanced equation.
A. (NH4)2SO4
B. Pb(NO3)2
C. NH4NO3
D. There is no solid formed when the two solutions are mixed.
E. PbSO4

ANS: E PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

14. What is the coefficient of the solid in the balanced equation (in standard form)?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 6

ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

15. The complete ionic equation contains which of the following species (when balanced in standard form)?
A. 2NH4+(aq)
B. 2SO42-(aq)
C. 3Pb2+(aq)
D. NO3-(aq)
E. Na+(aq)

ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

16. The net ionic equation contains which of the following species (when balanced in standard form)?
A. 2NH4+(aq)
B. 2SO42-(aq)
C. 2NO3-(aq)
D. NO3-(aq)
E. Pb2+(aq)

ANS: E PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

17. Which of the following ions will form a precipitate with SO42–?
A. Ba2+
B. Na+
C. NH4+
D. At least two of the above ions will form a precipitate with SO42–.
E. All of the above ions will form a precipitate with SO42–.

ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

18. When solutions of barium hydroxide and sulfuric acid are mixed, the net ionic equation is: Ba2+(aq) + SO42-(aq) BaSO4(s) because only the species involved in making the precipitate are included.

ANS: F PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

19. Write the balanced molecular equation for the reaction between aqueous solutions of lithium phosphate and sodium hydroxide.

ANS:
Li3PO4(aq) + 2NaOH(aq) Na3PO4(aq) + 3LiOH(aq)

PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test NOT: worldofchem_2013

20. Complete and write the balanced molecular equation for the following: An aqueous solution of magnesium chloride is added to an aqueous solution of silver nitrate.

ANS:
MgCl2(aq) + 2AgNO3(aq) 2AgCl(s) + Mg(NO3)2(aq)

PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test NOT: worldofchem_2013

21. The _____ equation contains only those substances directly involved in reactions in aqueous solutions.
A. ionic
B. net ionic
C. molecular
D. complete ionic
E. reduced ionic

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

An aqueous solution of iron(III) chloride is reacted with an aqueous solution of lead(II) nitrate.

22. Identify the solid in the balanced equation.
A. PbCl2
B. Fe(NO3)3
C. Pb(NO3)2
D. FeCl3
E. There is no solid formed when the two solutions are mixed.

ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

23. What is the coefficient of the solid in the balanced equation (in standard form)?
A. 5
B. 4
C. 1
D. 3
E. 2

ANS: D PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

24. The complete ionic equation, on the product side, contains which of the following species (when balanced in standard form)?
A. NO3-(aq)
B. 2Cl-(aq)
C. Fe3+(aq)
D. 2Pb2+(aq)
E. 2Fe3+(aq)

ANS: E PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

25. The net ionic equation contains which of the following species (when balanced in standard form)?
A. Cl-(aq)
B. NO3-(aq)
C. 3Pb2+(aq)
D. 2Pb2+(aq)
E. 2Fe3+(aq)

ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

26. Write the molecular equation, the complete ionic equation, and the net ionic equation for the following reaction: Aqueous solutions of copper(II) nitrate and sodium hydroxide are mixed to form solid copper(II) hydroxide and aqueous sodium nitrate.

ANS:
Molecular Equation: Cu(NO3)2(aq) + 2NaOH(aq) Cu(OH)2(s) + 2NaNO3(aq)
Complete Ionic Equation: Cu2+(aq) + 2NO3-(aq) + 2Na+(aq) + 2OH-(aq) Cu(OH)2(s) + 2Na+(aq) + 2NO3-( aq)
Net Ionic Equation: Cu2+(aq) + 2OH-(aq) Cu(OH)2(s)

PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test NOT: worldofchem_2013

27. The scientist who discovered the essential nature of acids through solution conductivity studies is
A. Priestly
B. Arrhenius
C. Boyle
D. Einstein
E. Mendeleev

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

28. Which of the following ions form compounds with Pb2+ that are generally soluble in water?
I. S2–
II. Cl–
III. NO3–
IV. SO42–
V. Na+

A. I, II, IV, and V
B. III and V
C. II, III, and IV
D. III and IV
E. III only

ANS: E PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

29. An aqueous solution of calcium chloride is mixed with an aqueous solution of sodium sulfate. Identify the solid in the balanced equation.
A. NaCl
B. CaSO4
C. CaCl2
D. Na2SO4
E. There is no solid formed when the two solutions are mixed.

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

30. When an acid reacts with a base, which product always forms?
A. hydrogen and carbon dioxide
B. water
C. hydrogen
D. carbon dioxide
E. None of the above

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

31. Which of the following is a salt?
A. SO3
B. HCl
C. HNO2
D. MgCl2
E. None of the above

ANS: D PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

32. When the equation
NaOH(aq) + H2SO4(aq)
is completed and balanced in standard form, one of the terms in the balanced equation is
A. H2OH(l)
B. 2Na2SO4(aq)
C. NaSO4(aq)
D. 2H2O(l)

ANS: D PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

33. Balance the molecular equation when aqueous potassium hydroxide reacts with aqueous sulfuric acid to yield water and aqueous potassium sulfate.

ANS:
2KOH(aq) + H2SO4(aq) 2H2O(l) + K2SO4(aq)

PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test NOT: worldofchem_2013

34. The reaction 2K(s) + Br2(l) 2KBr(s) is a(n) _____ reaction.
A. double-displacement
B. precipitation
C. oxidation-reduction
D. single-replacement
E. acid-base

ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

35. The reaction AgNO3(aq) + NaCl(aq) AgCl(s) + NaNO3(aq) is a(n) _____ reaction.
A. none of these
B. precipitation
C. acid-base
D. oxidation-reduction
E. single-replacement

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

36. True or False:
The equation
2C2H6 + 7O2 4CO2 + 6H2O
is an oxidation-reduction reaction.
A. False
B. True, the oxygen is reduced and the hydrogen is oxidized.
C. True, the carbon is reduced and the oxygen is oxidized.
D. True, the carbon is oxidized and the oxygen is reduced.
E. True, the carbon is oxidized and the hydrogen is reduced.

ANS: D PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

37. The reaction HCl(aq) + KOH(aq) H2O(l) + KCl(aq) is a(n) _____ reaction.
A. oxidation-reduction
B. precipitation
C. single-replacement
D. acid-base
E. None of the above

ANS: D PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

38. How many electrons are transferred in the following oxidation-reduction reaction?
Zn(s) + 2AgNO3(aq) Zn(NO3)2(aq) + 2Ag(s)
A. 4
B. 2
C. 3
D. 1
E. 5

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

39. How many of the following are oxidation-reduction reactions?
I. reaction of a metal with a nonmetal
II. synthesis
III. combustion
IV. precipitation
V. decomposition
A. 1
B. 2
C. 4
D. 3
E. 5

ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

40. Electrons are transferred in combustion reactions.

ANS: T PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

41. When a metal and a nonmetal react, the metal ______________ electrons and the nonmetal ______________ electrons.

ANS:
loses; gains

PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test NOT: worldofchem_2013

42. In what type of reaction is water always a product?
A. decomposition
B. acid-base
C. precipitation
D. synthesis
E. oxidation

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

43. Oxidation and reduction must occur simultaneously.

ANS: T PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

44. Classify the following reaction:
2Mg(s) + O2(g) 2MgO(s).
A. combustion
B. synthesis
C. oxidation-reduction
D. two of these
E. Oxidation-reduction, combustion, and synthesis are all correct.

ANS: E PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

45. Classify the following reaction:
HNO3(aq) + KOH(aq) KNO3(aq) + H2O(l).
A. combustion
B. precipitation
C. acid-base
D. oxidation-reduction
E. two of these

ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

46. When the following equation is balanced, what is the coefficient in front of the underlined substance?
C2H2(g) + O2(g) CO2(g) + H2O(l)
A. 1
B. 4
C. 5
D. 2
E. 3

ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

47. A reaction that involves a transfer of electrons is called a(n) _____ reaction.
A. acid-base
B. oxidation-reduction
C. double-displacement
D. precipitation
E. None of the above

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

48. Which of the following statements is not true?
A. When a metal reacts with a nonmetal, an ionic compound is formed.
B. When two nonmetals react, the compound formed is ionic.
C. Two nonmetals can undergo an oxidation-reduction reaction.
D. A metal-nonmetal reaction can always be assumed to be an oxidation-reduction reaction.
E. A metal-nonmetal reaction involves electron transfer.

ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

Use the following choices to classify each reaction given below (more than one choice may apply).
A. oxidation-reduction
B. acid-base
C. precipitation

49. ZnBr2(aq) + 2AgNO3(aq) Zn(NO3)2(aq) + 2AgBr(s)

50. KBr(aq) + AgNO3(aq) AgBr(s) + KNO3(aq)

51. HNO3(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaNO3(aq)

52. H2SO4(aq) + Ba(OH)2(aq) 2H2O(l) + BaSO4(s)

53. Zr(s) + O2(g) ZrO2(s)

54. Zn(s) + 2HCl(aq) H2(g) + ZnCl2(aq)

55. 6Na(s) + N2(g) 2Na3N(s)

56. Na2SO4(aq) + Pb(NO3)2(aq) PbSO4(s) + 2NaNO3(aq)

57. 2HCl(aq) + Pb(OH)2(aq) PbCl2(s) + 2H2O(l)

58. 2Hg(l) + O2(g) 2HgO(s)

59. HC2H3O2(aq) + CsOH(aq) H2O(l) + CsC2H3O2(aq)

60. Ca(s) + H2(g) CaH2(s)

49. ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

50. ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

51. ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

52. ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

53. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

54. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

55. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

56. ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

57. ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

58. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

59. ANS: B PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

60. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

61. The equation
2Al(s) + 2Br3(l) 2AlBr3(s)
is a(n) _____ reaction.
A. oxidation-reduction only
B. combustion
C. oxidation-reduction and synthesis
D. decomposition
E. synthesis only

ANS: C PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

62. The equation
2Ag2O(s) 4Ag(s) + O2(g)
is a(n) _____ reaction.
A. synthesis
B. combustion
C. oxidation-reduction
D. decomposition
E. two of these

ANS: E PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

63. The equation
CH4(g) + 2O2(g) CO2(g) + 2H2O(g)
is a(n) _____ reaction.
A. decomposition
B. combustion
C. oxidation-reduction
D. synthesis
E. two of these

ANS: E PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

Use the following choices to classify each of the following reactions (more than one choice may apply).
A. oxidation-reduction
B. combustion
C. synthesis
D. decomposition

64. 2HgO(s) 2Hg(l) + O2(g)

65. 2Na(s) + H2(g) 2NaH(s)

66. C(s) + O2(g) CO2(g)

67. 2Cs(s) + F2(g) 2CsF(s)

68. 4NH3(g) + 5O2(g) 4NO(g) + 6H2O(g)

69. C3H8(g) + 5O2(g) 3CO2(g) + 4H2O(g)

70. 2H2O(l) 2H2(g) + O2(g)

71. S8(s) + 12O2(g) 8SO3(g)

72. P4(s) + 5O2(g) P4O10(s)

73. 2GaN(s) 2Ga(s) + N2(g)

64. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

65. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

66. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

67. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

68. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

69. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

70. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

71. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

72. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

73. ANS: A PTS: 1 TOP: Test: Chapter Test
NOT: worldofchem_2013

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart