Page contents

Ways of the World With Sources for AP 3rd Edition By Robert W. Strayer – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1319022723
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1319022723

In Stock

Original price was: $50.00.Current price is: $28.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1001963

Ways of the World With Sources for AP 3rd Edition By Robert W. Strayer – Test Bank

Choose the letter of the best answer.

1. In the classical era, the continents had an unequal population distribution, with the vast majority of the world’s people living in
A) North America.
B) Central/South America.
C) Eurasia.
D) Africa.

2. Which of the following has been identified as a factor contributing to the collapse of the Maya civilization in the ninth century C.E.?
A) Foreign invasion
B) Volcanic eruption
C) Long-term drought
D) Widespread rebellions

3. How did the absence of most animals capable of domestication affect developments in the Americas?
A) Few pastoral societies developed.
B) Agriculture did not develop independently.
C) Metallurgy was more highly developed.
D) A plow-based farming system developed.

4. Which of the following limited the agricultural productivity of most regions in Africa?
A) Lack of state control and coordination of the irrigation system
B) Heavy but sometimes erratic rainfall followed by long dry seasons
C) The network of rivers running throughout the continent
D) The scarcity of raw materials and absence of iron tools

5. What language was spoken by the groups of people who had spread throughout most of southern and eastern Africa by the classical era?
A) Bantu
B) Hebrew
C) Latin
D) Greek

6. Which of the following cultures produced a written language?
A) Maya
B) Maori
C) Moche
D) Bantu

7. In contrast to cities in other civilizations, cities in the Niger Valley civilization
A) had their own centralized political structure headed by a monarch.
B) were run by complex bureaucracies.
C) were part of a larger imperial system.
D) operated without the coercive authority of a state.

8. Which of the following was an advantage that Bantu-speaking farmers had in their encounters with gathering and hunting groups?
A) Horse-drawn chariots
B) Yam-based agriculture
C) Gunpowder formula
D) Ironworking technology

9. The Maya and Axum were similar because both
A) did not practice agriculture.
B) possessed written scripts.
C) left behind few stone monuments.
D) did not engage in trade.

10. During the classical era, metallurgy was least developed in
A) the Americas.
B) East Asia.
C) North Africa.
D) Western Europe.

11. The political organization of the Maya was most like the
A) city-states of classical Greece.
B) imperial state of Rome.
C) civilization of the Niger Valley.
D) kingdom of Axum.

12. Vertical integration—the effort to control a variety of ecological zones where different crops and animals could flourish—characterized the civilizations of
A) Bantu Africa.
B) Pacific Oceania.
C) Mesoamerica.
D) Mesopotamia.

13. Which of the following explains why the island societies of Pacific Oceania constitute a single cultural region despite the vast distances separating them?
A) Their worship of the same pantheon of gods
B) Their common origin in Island Southeast Asia
C) Their practice of corn-based agriculture
D) Their mastery of ironworking technology

14. According to one historian, “the greatest maritime expansion known to history” occurred in
A) the Caribbean.
B) the Mediterranean.
C) Pacific Oceania.
D) Mesoamerica.

15. In contrast to Maya art, the artwork of Teotihuacán
A) depicted jaguar-human figures.
B) displayed realistic rather than stylized, abstract images.
C) revealed few images of self-glorifying rulers.
D) incorporated an elaborate written script.

16. Which of the following was a point of contact between Asia and Africa?
A) Pacific Oceania
B) Micronesia
C) Madagascar
D) Arabia

17. The culture of Meroë showed a shift away from the influence of
A) Egypt.
B) Greece.
C) China.
D) India.

18. The decline of Meroë and the rise of Axum were both connected to
A) extended ecological changes associated with El Niño episodes.
B) the shift of long-distance trade from the Nile Valley to the Red Sea.
C) the spread of Christianity across much of Africa.
D) the military expeditions of the Roman Empire into North Africa.

19. Christianity in Axum most closely identified with which church?
A) The Coptic Church in Egypt
B) The Catholic Church in Rome
C) The Eastern Orthodox Church in Constantinople
D) The Church of the East in Syria

20. Which statement describes the relationship between the civilizations in Mesoamerica and those in the Andes?
A) They gradually merged to create a hybrid culture.
B) They frequently fought with each other.
C) They had little if any direct contact with each other.
D) They enjoyed equal diplomatic relations.

21. Archaeological evidence suggests that the village located at Chavín was the center for
A) political experiments with democracy that predated classical Greece.
B) the study of science and medicine that sparked the Scientific Revolution.
C) a slave-based economy that became the prototype for the plantation system.
D) a religious movement that spread throughout much of the Andes.

22. What do the remains of the Moche civilization suggest was important to its rulers?
A) Peace and meditation
B) War and ceremony
C) Nature and farming
D) Education and democracy

23. Which of the following describes a feature of Bantu religion?
A) It was concerned with explaining, predicting, and controlling local affairs.
B) It claimed to be a universal religion and had a strong missionary impulse.
C) It incorporated many Christian elements imported from the Roman Empire.
D) It viewed God as remote and largely uninvolved in ordinary life.

24. The Southeast Ceremonial Complex refers to the loose networks that connected the societies of the
A) city-states of Southeast Asia.
B) urban complexes of Wari and Tiwanaku.
C) eastern woodlands of North America.
D) islands of Pacific Oceania.

25. How did sharing a common border affect relations between the inland empires of Wari and Tiwanaku?
A) They exchanged knowledge, as seen in the Tiwanaku adoption of the hillside terracing style of farming developed by the Wari.
B) They appeared to get along because there was little overt conflict or warfare between them.
C) People living along the border intermarried and created a hybrid culture that became the common culture of the entire Andean region over time.
D) Caravans of llamas from each empire gathered at the border to trade goods.

26. Which of the following did not develop in the human communities that emerged in Bantu Africa, North America, and Pacific Oceania?
A) Agriculture
B) Inequalities
C) Culture
D) Empires

27. Outside the Mesoamerican and Andean regions, most people living in the Americas in the pre-Columbian era
A) obtained their food supply by gathering and hunting.
B) practiced an intensive form of agriculture.
C) lived in densely populated urban centers.
D) engaged in long-distance trade with one another.

28. The society of which group of people is considered to be less patriarchal due to its system of gender parallelism, which associated female roles with village life and male roles with hunting and forest life?
A) Ancestral Pueblo
B) Hopewell
C) Bantu
D) Wari

29. A distinctive feature of the Hopewell culture in the eastern woodlands of North America was the
A) construction of underground tunnels.
B) creation of geometric earthworks.
C) development of plow-based agriculture.
D) establishment of a maritime empire.

30. Which of the following benefited the most from the coastal trade routes shown in Map 6.1 in the textbook?
A) Nubia
B) Axum
C) Marrakesh
D) San

Answer Key

1. C
2. C
3. A
4. B
5. A
6. A
7. D
8. D
9. B
10. A
11. A
12. C
13. B
14. C
15. C
16. D
17. A
18. B
19. A
20. C
21. D
22. B
23. A
24. C
25. B
26. D
27. A
28. C
29. B
30. B

 

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart