Page contents

US A Narrative History Volume 1 And 2 8Th Edition ByJames Davidson – Test Bank

Instant delivery only

 

In Stock

Original price was: $80.00.Current price is: $30.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1001945

US A Narrative History Volume 1 And 2 8Th Edition ByJames Davidson – Test Bank

Chapter 06
Imperial Triumph, Imperial Crisis 1754-1776

Multiple Choice Questions

1. The Seven Years’ War pitted Britain against France in a struggle to control what region of North America?
A. Louisiana
B. Lower Canada
C. Ohio Country
D. Northwest Territories

Answer: C
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Discuss the reasons for and course of the Seven Years’ War.
Topic: The Seven Years’ War

2. The Treaty of Paris (1763) gave Britain title to all French claims
A. west of the Mississippi, and Spanish Florida.
B. east of the Mississippi, and Spanish Florida.
C. east of the Mississippi, along with New Orleans and the French sugar islands of the West Indies.
D. in North America.

Answer: B
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Discuss the reasons for and course of the Seven Years’ War.
Topic: The Seven Years’ War

3. Whose defeat at the makeshift defensive structure known as Fort Necessity began the Seven Years’ War?
A. George Washington
B. George Grenville
C. James Wolfe
D. the Iroquois

Answer: A
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Discuss the reasons for and course of the Seven Years’ War.
Topic: The Seven Years’ War

4. Whose defeat at Quebec effectively ended the Seven Years’ War on the continent of North America?
A. the Spanish navy
B. the Marquis de Montcalm
C. James Wolfe
D. the Iroquois

Answer: B
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Discuss the reasons for and course of the Seven Years’ War.
Topic: The Seven Years’ War

5. William Pitt was
A. the organizer of British victory in the Seven Years’ War.
B. relatively sympathetic to American protests during the years after the Seven Years’ War.
C. both the organizer of British victory in the Seven Years’ War, and relatively sympathetic to American protests during the years after the Seven Years’ War.
D. None of these answers is correct.

Answer: C
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Discuss the reasons for and course of the Seven Years’ War.
Topic: The Imperial Crisis
Topic: The Seven Years’ War

6. At the end of the Seven Years’ War, the Americans ________, while the British ________.
A. were suffering from war-induced economic hard times; were saddled with a great war debt
B. were proud to be British; were comparably proud of their fellow Englishmen in America
C. sought to keep British troops to protect them from the Indians; thought the Americans should settle and defend the Ohio Country on their own
D. celebrated their contributions to victory; voiced contempt for American soldiering and suspicions of American self-interest

Answer: D
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Discuss the reasons for and course of the Seven Years’ War.
Topic: The Seven Years’ War

7. Regarding the consequences of the Seven Years’ War that led to the rift between the colonies and England, which of the following is correctly stated?
A. The French and Indian threats were removed, so the British government felt no need to keep troops in the colonies.
B. The British government was soundly defeated.
C. British imperial officials, with a greatly expanded empire to run, were determined to centralize and extend British rule over the colonies.
D. Both the Americans and the British came out of the war content with the way the other had behaved.

Answer: C
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.

Topic: The Imperial Crisis

8. Who organized a combined uprising of the western tribes in the aftermath of the French defeat?
A. French fur traders who remained in the area
B. the Iroquois
C. Pontiac
D. Cadillac

Answer: C
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

9. After the Seven Years’ War, Britain kept several thousand troops in the colonies, for all of the following reasons EXCEPT to
A. enforce the Proclamation of 1763 by providing protection to colonials settling west of the Appalachians.
B. ensure the submission of French Canadians and Spanish Floridians.
C. monitor relations between Indians and colonials.
D. encourage American acceptance of Grenville’s new measures.

Answer: A
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

10. What was the basic British policy after 1763?
A. to defeat the French
B. to centralize their empire
C. to deprive Americans of their liberties
D. to conspire to seize political power and influence

Answer: B
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

11. Which of the following was NOT among British “new measures” after the end of the Seven Years’ War?
A. a new, lower tax—more effectively enforced—on imports of foreign molasses
B. a new, higher tax—more effectively enforced—on imports of British goods like glass and tea
C. a tax—never effectively enforced—on official documents and legal transactions
D. colonial paper money prohibited from being legal tender

Answer: B
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

12. Americans insisted that they be taxed by their own assemblies because they held to John Locke’s dictum,
A. that government governs best which governs least.
B. that all men are created equal.
C. that property guarantees liberty.
D. that there should be no taxation without representation.

Answer: C
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

13. In resisting the Stamp Act, Americans affirmed their
A. general mistrust of power.
B. particular right to freedom of religion.
C. belief in virtual representation.
D. belief in taxation by the Crown.

Answer: A
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

14. The radicals of the English “Opposition” or “Country Party” believed that
A. humans were driven by money rather than by principle.
B. one person or even a few people could not be entrusted with governing because they would become corrupt and conspire against liberty to enhance their own power.
C. Parliament needed to be controlled by the monarchs and their ministers, because politicians could not be trusted.
D. history shows that power yields to liberty.

Answer: B
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

15. After 1768, the presence of freedom fighters in many European countries had which of the following effects upon resistance groups in America?
A. American resistance groups felt increasingly isolated.
B. American resistance groups increasingly thought of themselves as part of a transatlantic network of the friends of liberty.
C. American resistance groups increasingly backed down to British pressure.
D. None of these answers is correct.

Answer: B
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

16. The Sons of Liberty, emerging in the Stamp Act protest, drew their members from the ranks of
A. the elite members of the assemblies.
B. traders, lawyers, and prosperous artisans.
C. the poorer sort in the seaport towns.
D. male descendants of veterans of the Seven Years’ War, regardless of social class.

Answer: B
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

17. In the Declaratory Act, Parliament
A. asserted its authority to levy direct taxes on the colonies.
B. relinquished its authority to levy direct taxes on the colonies.
C. limited its authority in America to the regulation of trade.
D. left unclear the extent of its authority in America.

Answer: D
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

18. What was new in American resistance to the Townshend duties?
A. nonimportation of British goods
B. institutionalized mechanisms for enforcing nonimportation
C. an intercolonial congress
D. a formal statement of American constitutional arguments

Answer: B
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

19. Parliament repealed all of the Townshend duties except the tax on tea because
A. it was a source of revenue and symbol of Parliament’s authority.
B. American producers of raw materials suffered from lower prices on the world market.
C. of rioting in America that prevented collection of the duties.
D. Parliament decided temporarily to yield to American views.

Answer: A
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

20. The Tea Act of 1773
A. raised the price of tea that Americans imported from Britain.
B. gave the East India company a monopoly on the American tea trade.
C. prohibited the consumption of tea in Massachusetts.
D. cracked down on illegal smuggling of tea in the colonies.

Answer: B
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

21. Which of the following British leaders actually supported the colonists’ objections to taxation by Parliament?
A. William Pitt
B. Lord North
C. John Dickinson
D. Thomas Gordon

Answer: A
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

22. The sloop Liberty, whose seizure prompted several thousand angry Bostonians to rough up customs officials and a night of violent rioting, was owned by which wealthy Boston merchant?
A. Samuel Adams
B. John Dickinson
C. John Hancock
D. Paul Revere

Answer: C
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

23. When they learned of the Coercive Acts of 1774, many Americans concluded that a plot to enslave the colonies was being implemented by
A. the king’s ministers, but not Parliament or George III.
B. Parliament, but not the king’s ministers or George III.
C. George III, but not the king’s ministers or Parliament.
D. the king’s ministers and Parliament, but not George III.

Answer: D
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

24. Many colonials believed that the ________ was/were proof of a plot to enslave the colonies.
A. Redcoats
B. Sugar Act
C. Boston Massacre
D. Coercive Acts

Answer: D
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

25. The First Continental Congress, in late 1774,
A. renounced American allegiance to George III, and established a Continental Army.
B. denied Parliament’s right to tax and legislate for the colonies (while acknowledging its authority to regulate their trade), and set up a trade boycott.
C. denied that Parliament had any authority at all in America, but took a collective oath of allegiance reaffirming loyalty to George III.
D. denied that Parliament or George III had any authority in America, and urged colonial legislatures to seize power from crown officials.

Answer: B
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Identify the key events and causes of the evolution of colonial opposition to British rule.
Topic: Early Days of the Revolution

26. Which of the following is NOT an example of how the colonies were beginning to seize authority a year before the Declaration of Independence, during early 1775?
A. The Association functioned effectively.
B. Some citizens took the court system into their own hands.
C. Provincial congresses were emerging as virtual revolutionary governments.
D. Many colonial leaders increasingly issued explicit calls for full independence.

Answer: D
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Identify the key events and causes of the evolution of colonial opposition to British rule.
Topic: Early Days of the Revolution

27. Thomas Paine presented many arguments in Common Sense. Which of the following was NOT among them?
A. Parliament had deliberately brought about all of America’s misfortunes.
B. The American colonials were a distinct people.
C. Monarchy was a foolish and dangerous form of government.
D. Nature had destined America for independence.

Answer: A
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify the key events and causes of the evolution of colonial opposition to British rule.
Topic: Early Days of the Revolution

28. By the end of 1769 the Townshend duties
A. had been so successful that they were continued for several more years.
B. were successful in raising revenue but were politically unpopular in Parliament.
C. had no effect on either the colonists or the British.
D. resulted in an increase in colonial manufacturing.

Answer: D
Bloom’s: Understand
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

29. Which of the following events was the immediate catalyst for the first battle of the American Revolution?
A. British troops’ attempts to seize arms that were stored in Concord, Massachusetts
B. Pontiac’s rebellion and the passage of the Proclamation of 1763
C. the signing of a declaration of war by the First Continental Congress
D. the publishing of Thomas Paine’s Common Sense

Answer: A
Bloom’s: Remember
Learning Objective: Identify key events of and reasons for the crisis of imperial leadership between 1763 and 1775.
Topic: The Imperial Crisis

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart