Page contents

Test Bank for Psychology Themes and Variations 10th Edition by Weiten

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1305498208
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1305498204

In Stock

$28.00

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002177

Test Bank for Psychology Themes and Variations 10th Edition by Weiten

Chapter 6 Multiple-Choice Items

MULTIPLE CHOICE

1. A relatively durable change in behavior or knowledge that is due to experience is defined as
a. mediation.
b. maturation.
c. learning.
d. conditioning.

ANS: C PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
DIF: Understand

2. When a neutral stimulus acquires the capacity to evoke a response that was originally evoked by another stimulus, the process is
a. operant conditioning.
b. primary reinforcement.
c. Skinnerian conditioning.
d. classical conditioning.

ANS: D PTS: 1 NOTES: Correct = 66%
REF: 6.1 Classical Conditioning DIF: Understand

2. A type of learning in which a stimulus acquires the capacity to evoke a response that was originally evoked by another stimulus is known as
a. state-dependent learning.
b. classical conditioning.
c. operant conditioning.
d. observational conditioning.

ANS: B PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
DIF: Understand

4. Classical conditioning is a type of learning in which
a. responses come to be controlled by their consequences.
b. an organism’s responding is influenced by the observation of others’ behavior.
c. an organism engages in a response that brings aversive stimulation to an end.
d. a neutral stimulus acquires the ability to elicit a response that was originally elicited by another stimulus.

ANS: D PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
TOP: WWW DIF: Understand

3. Pavlov became interested in conditioning when he observed laboratory dogs
a. salivating right before food was placed in their mouths.
b. failing to salivate when food was placed in their mouths.
c. salivating only when food was placed in their mouths.
d. salivating right after they had swallowed food.

ANS: A PTS: 1 NOTES: Correct = 95%
REF: 6.1 Classical Conditioning DIF: Understand

4. Pavlov found that meat powder placed on a dog’s tongue will make the dog salivate. In Pavlov’s terms, the meat powder is
a. an unconditioned stimulus.
b. an unconditioned response.
c. a conditioned stimulus.
d. a conditioned response.

ANS: A PTS: 1 NOTES: Correct = 77%
REF: 6.1 Classical Conditioning DIF: Understand

5. In Pavlov’s principle experiment, if a dog salivates after hearing a tone, the salivation would be the
a. conditioned response.
b. conditioned stimulus.
c. unconditioned stimulus.
d. unconditioned response.

ANS: A PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
DIF: Understand

6. In Pavlov’s original experiment on classical conditioning, the unconditioned response was
a. the sound of a tone.
b. salivation elicited by a tone.
c. the presentation of meat powder following a tone.
d. salivation elicited by meat powder.

ANS: D PTS: 1 NOTES: Correct = 79%
REF: 6.1 Classical Conditioning DIF: Understand

7. In Pavlov’s principle experiment, the unconditioned stimulus was the
a. salivation.
b. light.
c. tone.
d. meat powder.

ANS: D PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
TOP: WWW DIF: Understand

8. In classical conditioning, the stimulus that naturally evokes an unlearned response is the
a. conditioned stimulus.
b. unconditioned stimulus.
c. unconditioned reinforcer.
d. conditioned reinforcer.

ANS: B PTS: 1 NOTES: Correct = 85%
REF: 6.1 Classical Conditioning DIF: Understand

11. A conditioned stimulus is
a. a stimulus that elicits an unconditioned response without previous conditioning.
b. an unlearned reaction that occurs without previous conditioning.
c. a previously neutral stimulus that, through conditioning, acquires the capacity to elicit a conditioned response.
d. a learned reaction that occurs because of previous conditioning.

ANS: C PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
DIF: Understand

9. Carson used to enjoy lime sherbet so when he was in Mexico, he tried frozen lime margaritas. After his fourth margarita, Carson became extremely ill. Now he finds that even the sight of lime sherbet in a bowl can make him feel queasy. In this example, the unconditioned stimulus is
a. the lime margaritas that Carson consumed.
b. the illness that followed the fourth margarita.
c. the sight of lime sherbet.
d. the queasiness that Carson feels when he sees lime sherbet.

ANS: A PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
DIF: Apply

10. Darrel was dancing with his new girlfriend at an Elvis tribute. When the band started playing, “Can’t Help Falling in Love with You,” his girlfriend gave him a long, passionate kiss, which Darrel found very enjoyable. Now Darrel finds that every time he hears “Can’t Help Falling in Love with You” on the radio, he becomes mildly excited. In this example, the long, passionate kiss is
a. a conditioned stimulus.
b. an unconditioned response.
c. a conditioned response.
d. an unconditioned stimulus.

ANS: D PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
DIF: Apply

14. A relatively durable change in behavior or knowledge that is due to experience defines
a. development.
b. classical conditioning.
c. learning.
d. operant conditioning.

ANS: C PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
TOP: WWW DIF: Understand

11. Holly was dancing with her new boyfriend at an Elvis tribute. When the band started playing, “Can’t Help Falling in Love with You,” her boyfriend gave her a long, passionate kiss, which Holly found very enjoyable. Now Holly finds that every time she hears “Can’t Help Falling in Love with You” on the radio, she becomes a little flushed. In this example, the conditioned stimulus is
a. the long, passionate kiss.
b. the song, “Can’t Help Falling in Love with You.”
c. the enjoyment she experienced after the kiss from her boyfriend.
d. the flushing she experiences when she hears the song on the radio.

ANS: B PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
DIF: Apply

12. One Saturday, Clayton was sitting at home when the telephone rang. A local company was making promotional calls and told Clayton he had just won a $500 gift certificate. He felt a rush of excitement at the thought of what he could do with $500. Now Clayton finds that whenever he hears a telephone ring, he feels a little surge of excitement. In this example, the conditioned response is
a. the surge of excitement that Clayton feels whenever he hears a telephone ring.
b. the ringing of a telephone.
c. the news that he had just won a $500 gift certificate.
d. the rush of excitement he felt when he won the certificate.

ANS: A PTS: 1 REF: 6.1 Classical Conditioning
DIF: Apply

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart