Page contents

Organic Chemistry A Brief Course International Edition 13th Edition by David J. Hart – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1111426244
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1111426248

In Stock

Original price was: $90.00.Current price is: $28.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002722

Organic Chemistry A Brief Course International Edition 13th Edition by David J. Hart – Test Bank

Chapter 11 — Amines and Related Nitrogen Compounds

MULTIPLE CHOICE

1. Tert-butylamine is classified as a(n) amine.
A) 1°
B) 2°
C) 3°
D) quaternary salt
E) aromatic

ANS: A TOP: Nomenclature of Amines

2. Which of the following are tertiary amines?

 

A) 1 and 3
B) only 5
C) 1, 2, 3, and 4
D) 2 and 4
E) 1 and 2

ANS: D TOP: Nomenclature of Amines

3. The structure below can be named in the following manner:

 

A) 2-nitrocyclohexanamine
B) m-nitroaniline
C) o-nitroaniline
D) 2-nitrobenzylamine
E) 1,2-diaminobenzene

ANS: C TOP: Nomenclature of Amines

4. The structure that corresponds to N-ethyl-2,3-dimethyl-3-hexanamine is
A)

D)

B)

E)

C)

 

ANS: C TOP: Nomenclature of Amines

5. Which of the following compounds is a tertiary amine?
A)
D)

B)
E)

C)

ANS: D TOP: Nomenclature of Amines

6. Which of the following molecules has the highest boiling point?
A) ethylamine
B) propane
C) ethyl alcohol
D) dimethyl ether
E) acetaldehyde

ANS: C TOP: Properties of Amines

7. To separate a mixture of p-toluidine and p-nitrotoluene dissolved in ether,
A) extract the ether solution with aqueous HCl and treat the water layer with aqueous NaOH.
B) extract the ether solution with aqueous NaOH and treat the water layer with aqueous HCl.
C) extract the ether solution with water and treat the water layer with aqueous NaOH.
D) extract the ether layer with aqueous HCl and treat the ether layer with aqueous NaOH.
E) extract the ether solution with aqueous HCl and treat the ether layer with aqueous HCl.

ANS: A TOP: Properties of Amines

8. Which of the following statements is false:
A) Aliphatic 3o amines with three different groups on nitrogen can be resolved.
B) Primary and secondary aliphatic amines can be hydrogen bond donors.
C) Aliphatic amines can be hydrogen bond acceptors.
D) The non-bonded lone pair in an aliphatic amine is more basic than the non-bonded lone pairs in ethers.
E) The nitrogen in aliphatic amines is sp3-hybridized.

ANS: A TOP: Properties of Amines

9. Which compound is the strongest base?
A) CH3NH2
B) CH3CO2H
C) CH3CHO
D) CH3OH
E) C6H5NH2

ANS: A TOP: Acid-Base Chemistry

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart