Page contents

Organic Chemistry 8th Edition By L. G. Wade – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 0321768418
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-0321768414

In Stock

Original price was: $88.00.Current price is: $28.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002716

Organic Chemistry 8th Edition By L. G. Wade – Test Bank

Organic Chemistry, 8e (Wade)
Chapter 10 Structure and Synthesis of Alcohols

1) ________, also known as wood alcohol, is used as a fuel and as a solvent. Ingestion of this alcohol can lead to blindness and death.
Answer: Methanol or methyl alcohol
Diff: 1
Section: 10.1

2) ________ is dissolved in water to make the solution sold commercially as rubbing alcohol.
Answer: Isopropyl alcohol or Propan-2-ol
Diff: 1
Section: 10.1

3) ________, commonly used in automobile antifreezes, is a diol which is highly toxic if ingested.
Answer: Ethylene glycol or Ethane-1,2-diol
Diff: 1
Section: 10.2

4) What type of orbital do the lone pair electrons on oxygen occupy in ethanol?
A) σ
B) π
C) p
D) sp
E) sp3
Answer: E
Diff: 2
Section: 10.2

5) What two atomic orbitals or hybrid atomic orbitals overlap to form the CO bond in ethanol?
A) C sp2 + O sp2
B) C sp3 + O sp3
C) C sp2 + O sp3
D) C sp3 + O sp2
E) none of the above
Answer: B
Diff: 2
Section: 10.2

6) 2-Methylbutan-1-ol is classified as ________.
A) a primary alcohol
B) a secondary alcohol
C) a tertiary alcohol
D) a phenol
E) an enol
Answer: A
Diff: 1
Section: 10.3

7) 1-Methylcyclopentanol is classified as ________.
A) a primary alcohol
B) a secondary alcohol
C) a tertiary alcohol
D) a phenol
E) an enol
Answer: C
Diff: 1
Section: 10.3

8) Provide a common name for the following structure.

Answer: ortho-isopropylphenol
Diff: 1
Section: 10.3

9) Consider the alcohol 3-methylpentan-3-ol. Is this alcohol primary, secondary, or tertiary?
Answer: tertiary
Diff: 1
Section: 10.3

10) Provide an acceptable name for the compound below.

HOCH2CH2OH
Answer: ethylene glycol or ethane-1,2-diol
Diff: 1
Section: 10.3
11) Provide an acceptable name for the compound below.

(CH3)2CHCH2OH
Answer: isobutyl alcohol or 2-methylpropan-1-ol
Diff: 1
Section: 10.3

 

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart