Page contents

Molecular Biology Principles And Practice 2nd Edition by Micheal Cox-Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1464126143
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1464126147

In Stock

Original price was: $65.00.Current price is: $32.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002417

Molecular Biology Principles And Practice 2nd Edition by Micheal Cox-Test Bank

Molecular Biology- Principles and Practice 2e
Cox et. al
Chapter 6

1. A deoxyribonucleotide is composed of:

A. a nitrogenous base and a deoxyribose.
B. a nitrogenous base, a deoxyribose, and a phosphate group.
C. a nitrogenous base, a ribose, and a phosphate group.
D. a nitrogenous base and a ribose.
E. a deoxyribose and a phosphate group.

Answer: B
Section: 6.1
Level: Easy
Blooms: Knowledge

2. Which of the following bases is not found in RNA?

A. adenine
B. guanine
C. thymine
D. cytosine
E. uracil

Answer: C
Section: 6.1
Level: Easy
Blooms: Knowledge

3. Choose the answer that correctly completes the statement: In deoxyribonucleotides, the pyrimidines are bound to the 1′ carbon of pentose sugar by a ____________¬¬_ to _____________ of the base.

A. glycosidic bond; N-1
B. glycosidic bond; N-9
C. hydrogen bond; N-1
D. phosphodiester bond; N-3
E. glycosidic bond; N-3

Answer: A
Section: 6.1
Level: Easy
Blooms: Knowledge

4. The pentose sugars found in DNA and RNA differ in which of the following ways?

A. The ribose in RNA lacks a hydroxyl group on the 2′ carbon.
B. The deoxyribose in DNA has a hydroxyl group in the 2′ position but not the 3′.
C. Both sugars have 5 carbons and form 5-membered rings, but ribose has an oxygen in the
ring and deoxyribose does not.
D. Both sugars have “puckered” rings but differ in which carbon lies outside of the plane of the rest of the ring atoms.
E. The ribose in RNA attaches to the nitrogenous base through the 2′ carbon, whereas the deoxyribose attaches to the base through the 1′ carbon.

Answer: D
Section: 6.1
Level: Easy
Blooms: Comprehension

5. Which of the following is not correct nomenclature for a nucleotide?

A. deoxyuridylate
B. deoxythymidylate
C. cytidine 5′-monophosphate
D. deoxyguanosine
E. adenosine 5′-monophosphate

Answer: A
Section: 6.1
Level: Easy
Blooms: Knowledge

6. Successive nucleotides of a DNA chain are joined by:

A. phosphodiester bonds between the 5′ carbon of one nucleotide and the 2′ carbon of the next.
B. glycosidic bonds between the 5′ carbon of one nucleotide and the 3′ carbon of the next.
C. hydrogen bonds between the complementary bases.
D. ionic bonds between the phosphate group of one nucleotide and the sugar group of the next.
E. phosphodiester bonds between the 3′ carbon of one nucleotide and the 5′ carbon of the next.

Answer: E
Section: 6.1
Level: Easy
Blooms: Comprehension

7. Why is DNA resistant to hydrolysis under alkaline conditions?

A. DNA lacks the 3′ hydroxyl on the pentose ring, which would have participated in the hydrolysis.
B. Deoxyribose forms furanose rings without oxygen, which makes the ring more stable.
C. The 2′ hydroxyl of the sugar is directly involved in the hydrolysis reaction, and DNA lacks this group.
D. The carbonyl of uracil is directly involved in the hydrolysis reaction and DNA lacks this base.
E. None of these choices is correct.

Answer: C
Section: 6.1
Level: Hard
Blooms: Analysis

8. Which of the following chemical properties or interactions of purines and pyrimidines does not affect the structure and function of nucleic acids?

A. planar nature of bases due to resonance
B. tautomerism of the bases
C. absorbance of UV light
D. hydrophobic stacking
E. base pairing

Answer: C
Section: 6.1
Level: Medium
Blooms: Analysis

 

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart