Page contents

Meteorology Today 11th Edition by C. Donald Ahrens – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1305113586
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1305113589

In Stock

Original price was: $90.00.Current price is: $30.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002353

Meteorology Today 11th Edition by C. Donald Ahrens – Test Bank

Chapter 06

1. The environmental lapse rate decreases due to cold advection at higher altitudes and daytime solar heating.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Determining Stability
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.3 – Illustrate the effects of environmental lapse rate, inversion, and adiabatic rates on atmospheric stability and instability.
OTHER: Bloom’s: Apply

2. The combination of warming the surface and warming the air aloft creates the greatest atmospheric stability.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Atmospheric Stability
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.1 – Identify the factors necessary for atmospheric stability and describe the conditions that lead to atmospheric instability.
OTHER: Bloom’s: Remember

3. Convective instability associated with severe thunderstorms and tornadoes can be brought on by lifting a stable air layer whose surface is humid and whose top is dry.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Determining Stability
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.4 – Evaluate the causes of atmospheric instability.
OTHER: Bloom’s: Evaluate

4. The temperature of rising air at a given level inside a cumulus cloud is normally warmer than the air around the cloud.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Cloud Development
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.5 – Identify and discuss the primary mechanisms responsible for cloud formation.
OTHER: Bloom’s: Remember

5. Sinking air sometimes cools adiabatically.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Atmospheric Stability
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.2 – Define the terms adiabatic process, dry adiabatic process, and moist adiabatic rate, compare and contrast their impact on atmospheric stability.
OTHER: Bloom’s: Remember

6. The environmental lapse rate is almost always the same as the adiabatic rate.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Determining Stability
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.3 – Illustrate the effects of environmental lapse rate, inversion, and adiabatic rates on atmospheric stability and instability.
OTHER: Bloom’s: Apply

7. Subsidence has no effect on atmospheric stability.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Determining Stability
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.3 – Illustrate the effects of environmental lapse rate, inversion, and adiabatic rates on atmospheric stability and instability.
OTHER: Bloom’s: Apply

8. When there is an extremely small amount of moisture in the air, the moist adiabatic rate of cooling would be almost equal to the dry adiabatic rate.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Atmospheric Stability
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.2 – Define the terms adiabatic process, dry adiabatic process, and moist adiabatic rate, compare and contrast their impact on atmospheric stability.
OTHER: Bloom’s: Remember

9. Environmental lapse rate and dry adiabatic rate are different expressions for the same phenomenon.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Atmospheric Stability
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.2 – Define the terms adiabatic process, dry adiabatic process, and moist adiabatic rate, compare and contrast their impact on atmospheric stability.
OTHER: Bloom’s: Remember

10. Cirrostratus, altostratus, nimbostratus, and stratus clouds are associated with stable atmospheric conditions.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Determining Stability
LEARNING OBJECTIVES: METT.AHRE.16.6.3 – Illustrate the effects of environmental lapse rate, inversion, and adiabatic rates on atmospheric stability and instability.
OTHER: Bloom’s: Apply Determining Stability

 

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart