Page contents

Local Anesthesia for the Dental Hygienist, 1e 1st Edition by Logothetis -Test Bank

Instant delivery only

 

In Stock

Original price was: $90.00.Current price is: $28.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002122

Local Anesthesia for the Dental Hygienist, 1e 1st Edition by Logothetis -Test Bank

Logothetis: Local Anesthesia for the Dental Hygienist

Chapter 10: Anatomic Considerations for the Administration of Local Anesthesia

Test Bank

MATCHING

Match the name of the nerve to the predominant structures that it innervates.

a. Anterior superior alveolar nerve
b. Middle superior alveolar nerve
c. Posterior superior alveolar nerve
d. Greater palatine nerve
e. Nasopalatine nerve
f. Lingual nerve
g. Mental nerve
h. Incisive nerve

1. Posterior hard palate and posterior lingual gingival tissue of the posterior teeth
2. Afferent nerve for mandibular anterior teeth and premolars
3. Maxillary central incisors, lateral incisors, and canines
4. Afferent nerve for the chin, lower lip, and labial mucosa of anterior teeth and premolars
5. The tongue
6. Buccal gingival tissue of the maxillary molars
7. Mucosa of the anterior hard palate
8. In some cases, the mesiobuccal root of the maxillary first molar

1. ANS: D REF: Page 189
2. ANS: H REF: Page 193
3. ANS: A REF: Page 188
4. ANS: G REF: Page 193
5. ANS: F REF: Page 191
6. ANS: C REF: Page 188
7. ANS: E REF: Page 189
8. ANS: B REF: Page 188

MULTIPLE CHOICE

1. Which of the following is a prominent landmark for the administration of the anterior superior alveolar block?
a. Canine fossa
b. Canine eminence
c. Infraorbital foramen
d. Posterosuperior to the roots of the maxillary canine teeth

ANS: B
The facial ridge over the maxillary canine, the canine eminence, is especially prominent, making it a landmark for the administration of the anterior superior alveolar block.

REF: Page 179

2. Which part of the maxilla articulates with the zygomatic bone laterally, thus completing the infraorbital rim?
a. Zygomatic process
b. Frontal process
c. Palatine process
d. Alveolar processes

ANS: A
The zygomatic process of the maxilla articulates with the zygomatic bone laterally, thus completing the infraorbital rim.

REF: Page 179

3. Which area of the maxilla articulates with the other to form the anterior or major part of the hard palate?
a. Zygomatic process
b. Frontal process
c. Palatine process
d. Alveolar processes

ANS: C
Each palatine process of the maxilla articulates with the other to form the anterior or major part of the hard palate.

REF: Page 179

4. What is the median palatine raphe?
a. A fibrous band of tissue
b. A landmark for the administration of the anterior middle superior alveolar block
c. The tissue that covers the suture between the two palatine processes of the maxillae
d. All of the above

ANS: D
The median palatine raphe is a fibrous band of tissue that covers the suture between the two palatine processes of the maxillae. It is a landmark for the administration of the anterior middle superior alveolar block.

REF: Page 180

5. What is the name of the foramen located posterior to the maxillary central incisors?
a. Mental foramen
b. Infraorbital foramen
c. Incisive foramen
d. Lingual foramen

ANS: C
The incisive foramen is located posterior to the maxillary central incisors.

REF: Page 180

6. The maxillary tuberosity is a landmark for the administration of which injection?
a. Anterior superior alveolar block
b. Middle superior alveolar block
c. Posterior superior alveolar block
d. Inferior alveolar block

ANS: C
The maxillary tuberosity is a landmark for the administration of the posterior superior alveolar block.

REF: Pages 179, 198

7. The lesser palatine foramen transmits the lesser palatine nerve and blood vessels to the soft palate and tonsils. Due to close proximity to the greater palatine foramen and its nerve, the patient’s soft palate can become inadvertently anesthetized with the greater palatine block.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true; the second statement is false.
d. The first statement is false; the second statement is true.

ANS: A
Both statements are true. The lesser palatine foramen transmits the lesser palatine nerve and blood vessels to the soft palate and tonsils. Due to close proximity to the greater palatine foramen and its nerve, the patient’s soft palate can become inadvertently anesthetized with the greater palatine block.

REF: Page 181

8. Which bones does the mandible have a movable articulation with?
a. Maxillae
b. Temporal bones
c. Sphenoid bone
d. Palatal bones

ANS: B
The mandible has a movable articulation with the temporal bones.

REF: Page 181

9. What is the name of the opening that is located between the apices of the mandibular first and second premolars?
a. Mandibular foramen
b. Lingual foramen
c. Mandibular symphysis
d. Mental foramen

ANS: D
The mental foramen is the name of the opening that is located between the apices of the mandibular first and second premolars.

REF: Page 182

10. With which teeth will the clinician have a higher degree success in achieving profound anesthetic with infiltration of local anesthetic?
a. Maxillary teeth
b. Mandibular anterior teeth
c. Mandibular posterior teeth
d. Equal success no matter the arch

ANS: A
The clinician will have a higher degree of success in achieving profound anesthetic with infiltration of local anesthetic in the maxillary teeth.

REF: Pages 179, 198

11. The coronoid notch is a landmark for the administration of which injection?
a. Anterior superior alveolar nerve block
b. Posterior superior alveolar nerve block
c. Inferior alveolar nerve block
d. Lingual nerve block

ANS: C
The coronoid notch is a landmark for the administration of the inferior alveolar nerve block.

REF: Page 183

12. What is the name of the radiopaque line that denotes where the ramus joins the body of the mandible?
a. Mylohyoid line
b. Internal oblique line
c. External oblique line
d. Coronoid notch

ANS: C
The external oblique line or ridge of bone is a crest where the ramus joins the body of the mandible.

REF: Page 183

13. What is the specific name of the part of the mandible that forms the temporomandibular joint?
a. Condyle
b. Coronoid Process
c. Coronoid notch
d. Mandibular notch

ANS: A
The articulating surface of the condyle is the name of the part of the mandible that forms the temporomandibular joint.

REF: Page 184

14. What is the name of the point of attachment of the muscle that forms the floor of the mouth?
a. Mylohyoid line
b. Internal oblique ridge
c. External oblique ridge
d. a and b
e. a and c

ANS: D
The name of the point of attachment of the muscle that forms the floor of the mouth is the mylohyoid line or the internal oblique ridge.

REF: Page 184

15. Which nerve travels through the mandibular canal, exits the mandibular foramen, and innervates the mandibular teeth?
a. Lingual nerve
b. Mandibular nerve
c. Inferior alveolar nerve
d. Anterior alveolar nerve

ANS: C
The inferior alveolar nerve travels through the mandibular canal, exits the mandibular foramen, and innervates the mandibular teeth.

REF: Page 184

16. Which nerve provides sensory information for the teeth and associated tissue?
a. V nerve
b. Fifth cranial nerve
c. Trigeminal nerve
d. All of the above

ANS: D
The fifth cranial (V), or trigeminal, nerve provides sensory information for the teeth and associated tissue.

REF: Pages 184, 185

17. Identify the divisions of the sensory root that carries only afferent nerves to the teeth and associated tissue.
a. Ophthalmic and mandibular nerves
b. Ophthalmic and maxillary nerves
c. Mandibular and maxillary nerves
d. All of the above

ANS: B
The ophthalmic and maxillary divisions of the sensory root carry only afferent nerves.

REF: Page 185

18. What is the name of the first division of the sensory root of the trigeminal nerve?
a. Mixed
b. Ophthalmic
c. Mandibular
d. Maxillary

ANS: B
The first division of the sensory root of the trigeminal nerve is the ophthalmic nerve.

REF: Page 185

19. Which nerve carries sensory information for the maxillary sinuses, nasal cavity, and palate?
a. First division of the trigeminal nerve
b. Second division of the trigeminal nerve
c. Third division of the trigeminal nerve
d. Ophthalmic nerve

ANS: B
The second division of the trigeminal nerve carries sensory information for the maxillary sinuses, nasal cavity, and palate.

REF: Page 186

20. What is the name of the largest contributor to the maxillary nerve trunk?
a. Infraorbital nerve
b. Ophthalmic nerve
c. Second division of the trigeminal nerve
d. Third division of the trigeminal nerve

ANS: A
The infraorbital nerve is the largest contributor to the maxillary nerve trunk.

REF: Page 188

21. Which nerve serves as an afferent nerve for the skin of the cheek?
a. Infraorbital nerve
b. Ophthalmic nerve
c. Zygomaticofacial nerve
d. Zygomaticotemporal nerve

ANS: C
The zygomaticofacial nerve serves as an afferent nerve for the skin of the cheek.

REF: Page 187

22. When the clinician administers an IO injection, which nerves are anesthetized?
a. Posterior superior alveolar, middle superior alveolar, and ophthalmic nerves
b. Posterior superior alveolar, middle superior alveolar, and infraorbital nerves
c. Anterior superior alveolar, middle superior alveolar, and infraorbital nerves
d. Some other combination of nerves

ANS: C
When the clinician administers an IO injection, the anterior superior alveolar, middle superior alveolar, and infraorbital nerves are anesthetized.

REF: Page 188

23. If the MSA nerve is not present, the area is innervated by the PSA, but mostly by the ASA. If the MSA nerve is present, there is communication between the PSA and the ASA.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true; the second statement is false.
d. The first statement is false; the second statement is true.

ANS: A
Both statements are true. If the MSA nerve is not present, the area is innervated by the PSA, but mostly by the ASA. If the MSA nerve is present, there is communication between the PSA and the ASA.

REF: Page 188

24. Which nerve supplies innervation to the second and third maxillary molars?
a. ASA
b. MSA
c. PSA
d. Infraorbital

ANS: C
The PSA supplies innervation to the second and third maxillary molars.

REF: Page 188

25. Which nerve is considered to be the most involved when a patient experiences paresthesia complications?
a. Lingual nerve
b. Posterior superior alveolar nerve
c. Anterior superior alveolar nerve
d. Inferior alveolar nerve

ANS: A
Current thought has implicated the lingual nerve in most paresthesia complications.

REF: Page 192

26. Which structures of the body are most likely to experience the loss of sensation after the administration of an anesthetic agent to the lingual nerve?
a. Floor of the mouth
b. Body of the tongue
c. Lingual gingival tissue of the mandibular teeth
d. All of the above

ANS: D
The lingual nerve serves as an afferent nerve for general sensation for the body of the tongue, floor of the mouth, and lingual gingival tissue of the mandibular teeth.

REF: Page 192

27. Which nerve is anesthetized through localized diffusion of the local anesthetic agent through the tissue when administering an inferior alveolar block?
a. Posterior superior alveolar nerve
b. Anterior superior alveolar nerve
c. Lingual nerve
d. Mandibular nerve

ANS: C
The lingual nerve is anesthetized when administering an inferior alveolar block through localized diffusion of the local anesthetic agent through the tissue due to its close proximity to the inferior alveolar nerve.

REF: Page 191

28. Which of the following could occur as a complication of the posterior superior alveolar local anesthetic block?
a. Hematoma
b. Infection of the cavernous venous sinus
c. Piercing the pterygoid plexus
d. All of the above

ANS: D
There is a possibility of piercing the pterygoid plexus when a posterior superior alveolar local anesthetic block is performed. This could result in a small amount of blood causing the discoloration of a hematoma. A spread of infection along the needle tract, deep into the tissue, could cause a serious spread of infection to the cavernous venous sinus.

REF: Pages 198

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart