Page contents

Listening to Western Music 8th Edition by Craig Wright – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1305587014
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1305587014

In Stock

Original price was: $75.00.Current price is: $30.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002301

Listening to Western Music 8th Edition by Craig Wright – Test Bank

Chapter 07

Multiple Choice

1. Identify the instrument that dominated the sound of the Baroque orchestra and contributed to the rising popularity of instrumental music.
a. flute

b. clarinet

c. trumpet

d. violin

e. harpsichord
ANSWER: d

2. The manner of composing for instruments that exploits the strengths, special abilities, and color of a particular instrument or voice while avoiding its weaknesses is known as:
a. idiomatic writing

b. Doctrine of Affections

c. ostinato

d. melodic sequence

e. recitative

ANSWER: a

3. As a general rule, Baroque orchestras normally included the entire woodwind family of instruments (flutes, oboes, clarinets, and bassoons) in addition to a full complement of strings.
a. true

b. false
ANSWER: b

4. Whenever Baroque composers felt the need to add a particularly sparkling sound to their orchestral music, they typically added the trombone to the ensemble.
a. true

b. false
ANSWER: b

5. Which instrumental family forms the core of sound in the Western classical orchestra?
a. woodwinds
b. brasses

c. percussion

d. strings

e. keyboard

ANSWER: d

6. What was the size of a typical orchestra during the Baroque era?
a. 20

b. 40

c. 60

d. 80

e. more than 100
ANSWER: a

7. Which monarch exerted a powerful influence on the style of the Baroque era in general as well as being indirectly responsible for development of the French overture, an important genre of the period?
a. Charlemagne

b. Frederick the Great

c. Louis XIV

d. Elizabeth I

e. Franz Josef

ANSWER: c

8. Which genre of composition consists of two sections; the first in a slow, majestic duple meter with stately dotted rhythms, while the contrasting second section features a fast triple meter in an imitative style?
a. chamber sonata
b. French overture

c. basso ostinato

d. concerto grosso

e. ritornello form

ANSWER: b

9. Which Baroque musician owes his modern reputation due to one of his works being selected as the theme music for the longest-running drama series in television history: Masterpiece Theater (now Masterpiece)?
a. Pachelbel
b. Weelkes

c. Vivaldi

d. Mouret

e. Purcell

ANSWER: d

10. Identify the composer and title of the listening example.
a. Mouret, Rondeau from Suite de symphonies
b. Monteverdi, Toccata from Orfeo

c. Handel, Minuet from Water Music

d. Bach, Brandenburg Concerto No. 5

e. Vivaldi, “The Spring” Concerto

ANSWER: a
OTHER: Mouret, Rondeau from Suite de symphonies; DL 9; 0:25-0:50

 

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart