Page contents

Legal and Ethical Aspects of Health Information Management 4th Edition By Dana C. McWay – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1285867386
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1285867380

In Stock

Original price was: $97.00.Current price is: $30.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002286

Legal and Ethical Aspects of Health Information Management 4th Edition By Dana C. McWay – Test Bank

McWay_Chapter10

MULTIPLE CHOICE

1. Health care information is owned by the _____.
a. facility c. patient
b. government agency d. treating physician

ANS: C PTS: 1

2. According to HIPAA, the _____ has the right to access patient information in the complete medical record.
a. government c. payer
b. patient d. transferring facility

ANS: B PTS: 1

3. Which method is associated with an evolving trend regarding the maintenance of health care records?
a. Attorneys must submit a subpoena duces tecum to receive copies of records.
b. Government entities serve as custodians of information in the health care record.
c. Health care facilities can establish charges for copying health care records.
d. Patients are permitted to access their own information in the health care record.

ANS: B PTS: 1

4. Which is an advantage of housing health care records in a central repository?
a. Control of health care records is granted directly to patients.
b. Fragmentation of medical data is increased (instead of eliminated).
c. Privacy violations result in the enforcement of penalties to guilty parties.
d. Third-party payers can access health care records without patient notification.

ANS: C PTS: 1

5. When determining which entity’s federal or state law concerning the control of health information control is preemptive, the health information manager must understand that the _____.
a. Federal or state law that is more stringent is followed
b. HIPAA privacy rules always preempts state and local laws
c. Language in federal laws preempts state and local laws
d. State mandates result from mandates determined to be federal

ANS: A PTS: 1

6. The release of information _____.
a. is enforceable past the expiration date
b. may be denied by the provider for any reason
c. permits removal of records from the provider’s control
d. requires the express consent of the patient

ANS: D PTS: 1

7. A release of information (ROI) authorization signed and dated by the patient is considered invalid when it _____.
a. Contains information that may implicate the provider in negligence
b. Includes medical information about unnamed family members
c. Lacks a specific description of the information requested
d. Meets the facility’s ROI policy as well as HIPAA requirements

ANS: C PTS: 1

8. The minimum necessary standard refers to the healthcare provider’s effort to _____.
a. Invoice third-party payers for the least reasonable amount associated with care provided to the patient
b. Limit patient-specific health information released to that which is needed to accomplish the intended purpose only
c. Minimalize the risk of negligence that would result in becoming involved in a malpractice lawsuit
d. Provide the patient with the minimum amount of procedures and medications to maintain reasonable insurance costs

ANS: B PTS: 1

9. Authority for release of information can be granted by a(n) _____.
a. executor of an estate c. minor child
b. mentally disabled 18-year-old d. plaintiff’s attorney

ANS: A PTS: 1

10. An emancipated minor is one who is _____.
a. Actively serving in the US armed forces
b. Engaged to be married
c. Not living with his or her parents
d. Quitting high school

ANS: A PTS: 1

 

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart