Page contents

Leadership Theory and Practice 8th Edition by Peter G. Northouse – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1506362311
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1506362311

In Stock

Original price was: $59.00.Current price is: $30.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002279

Leadership Theory and Practice 8th Edition by Peter G. Northouse – Test Bank

Chapter 8: Transformational Leadership
Multiple Choice

1. Which leadership theory is studied in a variety of disciplines, including nursing, education, and industrial engineering?
A. leader–member exchange theory
B. path–goal leadership theory
C. contingency theory
D. transformational leadership theory
Ans: D
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Description
Difficulty Level: Easy
AACSB Standards: Application of knowledge

2. Which type of leadership is concerned with emotions, values, ethics, standards, and long-term goals?
A. authentic leadership
B. transformational leadership
C. servant leadership
D. transactional leadership
Ans: B
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Description
Difficulty Level: Easy
AACSB Standards: Application of knowledge

3. Transformation leadership is an exceptional form of leadership that ______.
A. helps followers meet the tasks on their job descriptions
B. reduces the workload of the followers
C. increases the workload of the followers
D. helps followers do more than what is usually expected
Ans: D
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Description
Difficulty Level: Easy
AACSB Standards: Application of knowledge

4. Research on transformational leadership ______.
A. is no longer being conducted
B. is relatively sparse in modern times
C. is prolific in modern times
D. dates back to 1930
Ans: C
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Description
Difficulty Level: Easy
AACSB Standards: Contexts of organizations

5. Of the scholar(s) listed below, who argued that true leadership raises the moral values of subordinates?
A. Bennis and Nanus
B. Graen and Uhl-Bien
C. James MacGregor Burns
D. Kouzes and Posner
Ans: C
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Transformational Leadership Defined
Difficulty Level: Easy
AACSB Standards: Application of knowledge

6. Burns outlined leadership in his seminal work in 1978 and described leadership as ______
A. quite different from power
B. quite similar to power
C. equivalent to power
D. about use of power and authority
Ans: A
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Transformational Leadership Defined

7. Burns, when discussing leadership in the context of what is now termed transformational leadership, ______.
A. found motivation in followers rarely existed
B. found leaders to be interested mainly in the bottom line
C. tried to link the roles of leadership and followership
D. tried to link the roles of in-group members to leadership outcomes
Ans: C
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Transformational Leadership Defined
Difficulty Level: Moderate
AACSB Standards: Application of knowledge

8. Transactional leadership ______.
A. is not a very common leadership style
B. is found in the bulk of leadership models
C. is less commonly used than transformational leadership
D. is used only in military leadership
Ans: B
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Transformational Leadership Defined
Difficulty Level: Easy
AACSB Standards: Application of knowledge

9. José has consistently exceeded his sales projections for the past four quarters. His supervisor gave him a promotion because of his high sales success. His supervisor is using ______.
A. transformational leadership
B. middle-of-the-road leadership
C. laissez-faire leadership
D. transactional leadership
Ans: D
Cognitive Domain: Application
Answer Location: Transformational Leadership Defined
Difficulty Level: Easy
AACSB Standards: Group and individual behaviors

10. Jackson tries every day to show his leadership is consistent with the values of the organization. This instills a strong sense of community and ethics within all levels of the organization. Jackson is demonstrating ______.
A. transformational leadership
B. transactional leadership
C. pseudotransformational leadership
D. contingent reward leadership
Ans: A
Cognitive Domain: Application
Answer Location: Transformational Leadership Defined
Difficulty Level: Easy
AACSB Standards: Group and individual behaviors

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart