Page contents

Leadership Research Findings Practice and Skills 8th Edition by Andrew J. DuBrin – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1285866363
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1285866369

In Stock

Original price was: $90.00.Current price is: $30.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002275

Leadership Research Findings Practice and Skills 8th Edition by Andrew J. DuBrin – Test Bank

Chapter 07

True / False

1. Working on problems critical to the company’s success helps provide a person with power.
a. True
b. False
ANSWER: True
RATIONALE: The strategic contingency theory of power suggests that units best able to cope with the firm’s critical problems and uncertainties acquire relatively large amounts of power. See “Sources and Types of Power.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: 7.1
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG – Analytic
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Sources and Types of Power
KEYWORDS: Bloom’s: Knowledge
NOTES: Digital story: Engage

2. Managers who share their power with their group members would actually experience an increase in their own power.
a. True
b. False
ANSWER: True
RATIONALE: A leader’s power and influence increases when he or she shares power with others. See “Tactics for Becoming an Empowering Leader.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: 7.2
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG – Analytic
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Tactics for Becoming an Empowering Leader
KEYWORDS: Bloom’s: Knowledge
NOTES: Digital story: Engage

3. An important component of full-fledged empowerment is that the manager decides which method the group members should use to accomplish their tasks.
a. True
b. False
ANSWER: False
RATIONALE: A leader can empower team members simply by fostering greater initiative and responsibility in their assignments. See “Tactics for Becoming an Empowering Leader.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: 7.2
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG – Analytic
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Tactics for Becoming an Empowering Leader
KEYWORDS: Bloom’s: Comprehension
NOTES: Digital story: Connect

4. Self-leadership occurs when the group members choose their own leader.
a. True
b. False
ANSWER: False
RATIONALE: The basic idea of self-leadership is that all organizational members are capable of leading themselves at least to some extent. See “Tactics for Becoming an Empowering Leader.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: 7.2
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG – Analytic
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Tactics for Becoming an Empowering Leader
KEYWORDS: Bloom’s: Knowledge
NOTES: Digital story: Engage

5. Empowerment is a broader concept than delegation because delegation is focused on a specific task.
a. True
b. False
ANSWER: True
RATIONALE: Delegation is narrower than empowerment because it deals with a specific task, whereas empowerment covers a broad range of activities and a mental set about assuming more responsibility. See “Tactics for Becoming an Empowering Leader.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: 7.3
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG – Analytic
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Tactics for Becoming an Empowering Leader
KEYWORDS: Bloom’s: Knowledge
NOTES: Digital story: Engage

6. An analysis of organizational politics reveals that political skill combines social awareness with the ability to communicate well.
a. True
b. False
ANSWER: True
RATIONALE: As defined by a group of researchers, political skill is a constructive force. It is an interpersonal style that manifests itself in being socially astute and engaging in behaviors that lead to feelings of confidence, trust, and sincerity. See “Political Tactics and Strategies.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: 7.4
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG – Analytic
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Political Tactics and Strategies
KEYWORDS: Bloom’s: Comprehension
NOTES: Digital story: Connect

7. A pyramid-shaped organization fosters organizational politics because people feel compelled to compete for a limited number of powerful positions.
a. True
b. False
ANSWER: True
RATIONALE: A pyramid concentrates power at the top. Only so much power is therefore available to distribute among the many people who would like more of it. See “Factors that Contribute to Organizational Politics.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: 7.4
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG – Analytic
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Factors that Contribute to Organizational Politics
KEYWORDS: Bloom’s: Comprehension
NOTES: Digital story: Connect

8. Establishing alliances with powerful people is a basic tactic of organizational politics.
a. True
b. False
ANSWER: True
RATIONALE: Establishing alliances with powerful people is a basic tactic of organizational politics. See “Political Tactics and Strategies.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: 7.4
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG – Analytic
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Political Tactics and Strategies
KEYWORDS: Bloom’s: Knowledge
NOTES: Digital story: Engage

9. A manager is being politically correct when he refers to a 70-year-old employee as “our most experienced worker,” rather than “our oldest worker.”
a. True
b. False
ANSWER: True
RATIONALE: Political correctness involves being careful not to offend or slight anyone, and being extra civil and respectful. See “Political Tactics and Strategies.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Challenging
LEARNING OBJECTIVES: 7.5
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Political Tactics and Strategies
KEYWORDS: Bloom’s: Application
NOTES: Digital story: Perform

10. Being tactless toward influential people has become a career booster because many managers invite honest feedback.
a. True
b. False
ANSWER: False
RATIONALE: To avoid hurting one’s career, it is important to avoid or at least minimize being blatantly tactless toward influential people. See “Political Tactics and Strategies.”
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: 7.5
NATIONAL STANDARDS: United States – BUSPROG – Analytic
STATE STANDARDS: United States – OHIO – DISC: Leadership Principles
TOPICS: Political Tactics and Strategies
KEYWORDS: Bloom’s: Comprehension
NOTES: Digital story: Connect

 

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart