Page contents

Introductory Chemistry A Foundation 7th Edition by Steven S. Zumdahl – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 0538740523
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-0538740524

In Stock

Original price was: $87.00.Current price is: $28.00.

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb1002625

Introductory Chemistry A Foundation 7th Edition by Steven S. Zumdahl – Test Bank

Chapter 07 – Reactions in Aqueous Solutions

1. The factors that most commonly cause chemical reactions to occur are all the following except
a. formation of a solid
b. formation of a gas
c. formation of water
d. transfer of electrons
e. a decrease in temperature

ANS: E PTS: 1 DIF: easy
TOP: chemical reactions | types of chemical reactions MSC: general chemistry

2. A substance that, when dissolved in water, produces a solution that conducts electric current very efficiently is called
a. a strong electrolyte
b. a weak electrolyte
c. a strong ion
d. an electrical solute
e. none of these

ANS: A PTS: 1 DIF: easy
TOP: chemical reactions | ions in aqueous solution
KEY: electrolyte | strong electrolyte MSC: general chemistry

3. When a precipitation reaction occurs, the ions that do not form the precipitate
a. evaporate
b. are cations only
c. form a second insoluble compound in the solution
d. are left dissolved in the solution
e. none of these

ANS: D PTS: 1 DIF: easy
TOP: chemical reactions | types of chemical reactions
KEY: precipitation reaction | precipitate MSC: general chemistry

Write and balance molecular equations for the following reactions between aqueous solutions. You will need to decide on the formulas and phases of the products in each of the cases.

4. An aqueous solution of barium hydroxide is mixed with an aqueous solution of sulfuric acid.

ANS:
Ba(OH)2(aq) + H2SO4(aq)  BaSO4(s) + 2H2O(l)

PTS: 1 DIF: moderate TOP: chemical reactions | types of chemical reactions
KEY: acid-base reaction | neutralization reaction MSC: general chemistry

5. An aqueous solution of potassium chloride is mixed with an aqueous solution of sodium sulfate.

ANS:
2KCl(aq) + Na2SO4(aq)  K2SO4(aq) + 2NaCl(aq)

PTS: 1 DIF: moderate TOP: chemical reactions | types of chemical reactions
KEY: double replacement | displacement reaction MSC: general chemistry

6. An aqueous solution of barium nitrate is mixed with an aqueous solution of potassium phosphate.

ANS:
3Ba(NO3)2(aq) + 2K3PO4(aq)  Ba3(PO4)2(s) + 6KNO3(aq)

PTS: 1 DIF: moderate TOP: chemical reactions | types of chemical reactions
KEY: precipitation reaction | double replacement MSC: general chemistry

7. An aqueous solution of silver nitrate is mixed with an aqueous solution of potassium chromate.

ANS:
2AgNO3(aq) + K2CrO4(aq)  Ag2CrO4(s) + 2KNO3(aq)

PTS: 1 DIF: moderate TOP: chemical reactions | types of chemical reactions
KEY: precipitation reaction | double replacement MSC: general chemistry

8. An aqueous solution of lead(II) nitrate is mixed with an aqueous solution of sodium iodide.

ANS:
Pb(NO3)2(aq) + 2NaI(aq)  PbI2(s) + 2NaNO3(aq)

PTS: 1 DIF: moderate TOP: chemical reactions | types of chemical reactions
KEY: precipitation reaction | double replacement MSC: general chemistry

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart