Page contents

Information Technology Project Management 9e Kathy Schwalbe

Instant delivery only

In Stock

$20.00

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Compare
SKU:tb100070

Information Technology Project Management 9e Kathy Schwalbe

True / False

1. An activity is an element of work that has an expected duration, cost, and resource requirements.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: An activity or task is an element of work normally found on the work breakdown structure (WBS) that has expected duration, cost, and resource requirements.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.244

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.39 – LO: 6-1

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

The Importance of Project Schedules

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

2. In project schedule management, the primary output of defining activities is a schedule management plan.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: In project schedule management, the main output of defining activities are an activity list, activity attributes, a milestone list, and project management plan updates.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Moderate

REFERENCES:

p.245

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.39 – LO: 6-1

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

The Importance of Project Schedules

KEYWORDS:

Bloom’s: Comprehension

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

3. In project schedule management, the next step after sequencing activities is to define these activities.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: Estimating activity durations involves estimating how many resources— people, equipment, and materials—a project team should use to perform project activities. In project time management, this process follows after sequencing activities.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.245

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.39 – LO: 6-1

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

The Importance of Project Schedules

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

4. Project schedules grow out of basic documents such as the project charter.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: Project schedules grow out of the basic documents that initiate a project. The project charter often mentions planned project start and end dates, which serve as the starting points for a more detailed schedule.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.244

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.40 – LO: 6-2

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: o Reflective Thinking – BUSPROG: Analytic skills: Statistics and Management Science

TOPICS:

Planning Schedule Management

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

5. A schedule management plan includes information which describes the format and frequency of schedule reports required for the project.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: A schedule management plan includes information on reporting formats. This information describes the format and frequency of schedule reports required for the project. In addition, it also includes information on process descriptions and describes how all of the schedule management processes will be performed.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.246

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.40 – LO: 6-2

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Planning Schedule Management

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

6. To define activities, the project team should start with reviewing the schedule management plan, scope baseline, enterprise environmental factors, and organizational processes.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: Defining activities involves identifying the specific actions that will produce the project deliverables in enough detail to determine resource and schedule estimates. The project team reviews the schedule management plan, scope baseline, enterprise environmental factors, and organizational process assets to begin defining activities.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Moderate

REFERENCES:

p.246

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.41 – LO: 6-3

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Defining Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Comprehension

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

7. It is important for the activity list and activity attributes to be in agreement with the work breakdown structure.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: The activity list and activity attributes should be in agreement with the work breakdown structure. Information is added to the activity attributes as it becomes available; this information includes logical relationships and resource requirements that are determined in later processes.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.246

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.41 – LO: 6-3

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Defining Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

8. Milestones are easy to achieve and are always achieved through one main activity.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: A milestone on a project is a significant event that normally has no duration. It often takes several activities and a lot of work to complete a milestone, but the milestone itself is like a marker to help in identifying necessary activities.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.246

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.41 – LO: 6-3

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Defining Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

9. After defining project activities, the next step in project schedule management is developing the schedule.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: After defining project activities, the next step in project time management is sequencing them or determining their dependencies.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Moderate

REFERENCES:

p.248

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.42 – LO: 6-4

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Sequencing Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Comprehension

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

10. A dependency pertains to the sequencing of project activities or tasks.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: A dependency or relationship pertains to the sequencing of project activities or tasks. Determining these relationships or dependencies among activities has a significant impact on developing and managing a project schedule.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Moderate

REFERENCES:

p.248-249

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.42 – LO: 6-4

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: o Reflective Thinking – BUSPROG: Analytic skills: Statistics and Management Science

TOPICS:

Sequencing Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Comprehension

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

11. Network diagrams are the preferred technique for showing activity sequencing.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: Network diagrams are the preferred technique for showing activity sequencing. A network diagram is a schematic display of the logical relationships among project activities and their sequencing.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.249

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.42 – LO: 6-4

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Sequencing Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

12. The arrows in a network diagram represent missed milestones in a project.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: A network diagram is a schematic display of the logical relationships among project activities and their sequencing. The arrows in a network diagram represent the activity sequencing or relationships between tasks.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.249

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.42 – LO: 6-4

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: – Comprehension

TOPICS:

Sequencing Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

13. In a network diagram, it is mandatory for every item on the WBS to be shown instead of only those activities with dependencies.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: The network diagram represents activities that must be done to complete the project. Not every item on the WBS needs to be shown on the network diagram; only activities with dependencies need to be shown.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Moderate

REFERENCES:

p.249-250

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.42 – LO: 6-4

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: – Comprehension

TOPICS:

Sequencing Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Comprehension

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

14. A merge occurs when one node precedes multiple nodes.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: A merge occurs when two or more nodes precede a single node. On the other hand, bursts occur when two or more activities follow a single node.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.250

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.42 – LO: 6-4

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Sequencing Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

7/25/2018 5:23 PM

15. Start-to-finish relationships are the most frequently used dependencies between activities.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: One of the four types of dependencies or relationships between activities is the start-to-finish dependency. This is a relationship in which the “from” activity must start before the “to” activity can be finished. This type of relationship is rarely used, but it is appropriate in some cases.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.252

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.42 – LO: 6-4

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Sequencing Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

16. A drawback of the precedence diagramming method is that it cannot be used unless dummy activities are employed.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: The precedence diagramming method offers a number of advantages over the AOA technique. One advantage is that using this method avoids the need to use dummy activities.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Moderate

REFERENCES:

p.252

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.42 – LO: 6-4

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Sequencing Activities

KEYWORDS:

Bloom’s: Comprehension

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

17. In a Gantt chart, thick black bars represent milestones achieved in a project.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: Gantt charts provide a standard format for displaying project schedule information by listing project activities and their corresponding start and finish dates in calendar form. In a Gantt chart, a black diamond symbol represents a milestone.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.255

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.44 – LO: 6-7

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Developing the Schedule

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

18. A Tracking Gantt chart is based on the percentage of work completed for project tasks or the actual start and finish dates.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: A Tracking Gantt chart is based on the percentage of work completed for project tasks or the actual start and finish dates. It allows the project manager to monitor schedule progress on individual tasks and the whole project.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.258

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.44 – LO: 6-7

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Developing the Schedule

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

19. A disadvantage of using Gantt charts is that they do not provide a standard format for displaying planned project schedule information.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: The main advantage of using Gantt charts is that they provide a standard format for displaying planned and actual project schedule information.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Moderate

REFERENCES:

p.259

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.44 – LO: 6-7

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Developing the Schedule

KEYWORDS:

Bloom’s: Comprehension

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

20. In a critical path analysis, the shortest path is what drives the completion date for the project.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: In a critical path analysis, several tasks are done in parallel on projects, and most projects have multiple paths through a network diagram. The longest path or the path that contains the critical tasks is what drives the completion date for the project.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.259

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.44 – LO: 6-7

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Developing the Schedule

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

21. The critical path on a project can change as the project progresses.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: The critical path represents the shortest time required to complete a project. The critical path on a project can change as the project progresses.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.261

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.44 – LO: 6-7

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Developing the Schedule

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

22. A backward pass through the network diagram determines the early start and early finish dates for each activity.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: A backward pass through the network diagram determines the late start and late finish dates for each activity. In contrast, a forward pass determines the early start and early finish dates for each activity.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Easy

REFERENCES:

p.262

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.44 – LO: 6-7

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Developing the Schedule

KEYWORDS:

Bloom’s: Knowledge

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

23. Knowing the amount of float allows project managers to know whether a project schedule is flexible.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

RATIONALE:

Feedback: Knowing the amount of float or slack allows project managers to know whether the schedule is flexible and how flexible it might be. A fast and easy way to determine early and late start and finish dates and free and total slack amounts for activities is by using project management software.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Moderate

REFERENCES:

p.263

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.44 – LO: 6-7

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Developing the Schedule

KEYWORDS:

Bloom’s: Comprehension

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

24. The main disadvantage of crashing is that it lengthens the time needed to finish a project.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Feedback: The main advantage of crashing is that it shortens the time needed to finish a project. The main disadvantage is that it often increases total project costs.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Difficulty: Moderate

REFERENCES:

p.264

QUESTION TYPE:

True / False

HAS VARIABLES:

False

LEARNING OBJECTIVES:

INFO.SCHW.14.44 – LO: 6-7

NATIONAL STANDARDS:

United States – BUSPROG: Analytic

TOPICS:

Developing the Schedule

KEYWORDS:

Bloom’s: Comprehension

DATE CREATED:

4/27/2018 3:50 PM

DATE MODIFIED:

6/6/2018 6:06 PM

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Product has been added to your cart